top of page

Taksim / İstanbul

Taksim Camii Mahya

Ülkemizin ilgi merkezi Taksim'in meydanında bulunan Taksim Camii Dijital Mahyası. Mimari yapı ile uyumlu ve dijital yetenekleri ile gelenekselliği buluşturan dijital mahya uygulaması 


Türklere mahsus yaklaşık 450 yıllık mahya geleneği Ramazan’ın en önemli habercilerinden biridir. Mahya geleneği 16.YY’da İstanbul’daki selatin camilerde kullanılmaya başlanmış ve mahya ustaları ile günümüze kadar gelmiştir. Esasında bu gelenek MESH Ekranların atası kabul edilebilir. Osmanlı döneminde mahya toplumsal alanda çok önemli bir yere sahipmiş. Görev verilen mahya ustası mahya çalışmalarını hazırlayarak padişaha sunar, kabul görmesi halinde ustaya onay yazısı ile hediyeler gönderilirmiş. Onaylanan mahyalar Ramazan ayının başlangıcında ustalar tarafından minarelerin arasına kurarmış. Genellikle ilk on gün Ramazan’ın gelişini kutlayan yazılar yazılır, ortasında başka bir yazı ile değiştirilir, son on günde ise veda içerikli mahya yazıları kullanılırmış.


Taksim Camii için özel olarak tasarlanan mahya, geleneksel mahyanın estetik yaklaşımına sadık kalırken bir yandan da güncel teknolojiyi de kullanmaktadır. LED ışıklar özellikle gün ışı rengi seçilmiş olup, bu mahya projesinde özellikle dünyanın en kaliteli LED markalarından olan NICHIA LED çip kullanımı tercih edilmiştir. LED çipler özel PCB tasarımı sayesinde, çift yönlü ve bağımsız kontrol edilebilen ışık kaynaklarına dönüştürülmüştür. Çelik halatlar ile güçlendirilmiş polikarbonat dış kılıf ile su ve toz yalıtımı (IP67) sağlanmıştır. Kablo ve polimerlerin tamamı güneş ışıklarına karşı koruma için özel UV-Protect madde ile kaplanmış, bağlantı elemanları ve çelik halatların tamamı paslanmaz çeliklerden üretilmiştir.


Taksim Camii minarelerinin arasına 25 m genişlikte ve 5 m yükseklikte özel tasarım olarak üretilen mahyanın, her iki yüzü de ayrı iki mahya gibi birbirinden bağımsız olarak çalışabilmektedir. Mahya kandilleri LED ile 1.152 piksel bir yüzde, 1.152 piksel ise diğer yüzde olmak üzere toplam 2.304 piksel (kandil)’den oluşmaktadır. Bu pikseller üzerindeki mikro işlemciler sayesinde mahya, DMX protokolü ve mesh ekran teknolojisi ile yönetilmektedir. Mahya yazıları geleneksel görselliğinde görülmekte fakat bilgisayar ile anında değiştirilebilmektedir. Bilgisayar ile yazılan yazılar eşzamanlı olarak mahyada yanmaktadır. Günümüzün tüm görsel teknolojisi kullanılarak üretilen LED mahya, geleneksel zarafetiyle Ramazan ayında minareleri süsleyecektir. Son derece hafif olan LED mahya, minarelere rüzgar yükü oluşturmadan uzun yıllar boyunca kullanılabilecektir.



bottom of page